Archive | Ιανουαρίου 2014

Επιλογή

)

Πλησιάζει ο καιρός όπου θα κληθούμε να εκλέξουμε την δημοτική αρχή του κάθε δήμου καθώς και τους εκπροσώπους μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Παρ όλο που η καθημερινότητα όλων μας είναι δύσκολη συχνά σκληρή και ενώ απουσιάζει το χαμόγελο η αισιοδοξία και ο γλυκός λόγος από την ζωή μας, οι περισσότεροι πολίτες θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι δόθηκαν μεγάλοι αγώνες για να θεωρούμε σήμερα αυτονόητο το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθε».

Τα τελευταία χρόνια πολλά ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ καταργήθηκαν, είναι μια πρόσφατη βιωμένη εμπειρία απ όλους μας και όχι μια εξιστόρηση γεγονότων από την προηγούμενη γενιά. Οφείλουμε λοιπόν να συμφωνήσουμε ή και όχι σε μερικά πράγματα:

1) Τίποτα δεν είναι αυτονόητο στη ζωή ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι συνθήκες, ούτε τα πλαίσια, ούτε καν η ίδια η ζωή.

2) Ακόμα όμως κι αν ήταν αυτονόητα όλα αυτά, έχουμε την υποχρέωση να γνωρίζουμε την αξία τους, να μπορούμε να εκτιμούμε το γεγονός, να το απολαύσουμε, να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο και ουσιαστικότερο τρόπο προς όφελος της ζωής και του ανθρώπου.

Πολλοί συμπολίτες γυρίζουν χρόνια την πλάτη σε αυτή την διαδικασία. Υποστηρίζοντας είτε ότι είναι μια σικέ διαδικασία είτε ότι δεν υπάρχει ένα πολιτικό σχήμα που να ικανοποιεί τις ανάγκες τις αρχές και τις αξίες τους ή απλά από αδιαφορία.

Αν είναι από θέση, όλα καλά γιατί αυτό σημαίνει ανάληψη προσωπικής ευθύνης για το καλό και για το κακό που θα ακολουθήσει.
Όταν όμως αυτό δεν γίνεται από θέση αλλά από αντίδραση, από ωχ αδερφισμό, από αδιαφορία, ποια είναι η προσωπική ευθύνη που αναλαμβάνει το άτομο? Η ψυχολογία λέει ότι όπως συμπεριφέρεσαι σε ένα σύστημα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο συμπεριφέρεσαι και στα υπόλοιπα συστήματα στα οποία συμμετέχεις είτε με την θέληση σου είτε από την θέση την οποία κατέχεις. Στην οικογένεια, στον εκπαιδευτικό χώρο, στον εργασιακό κ.τ.λ.

Σε ότι αφορά τους συμπολίτες μας που σε κάθε εκλογική διαδικασία δηλώνουν παρόντες τίθεται το ερώτημα μέσα από ποιες εσωτερικές διεργασίες συμμετέχουν

1) από αποδοχή και τήρηση κανόνων και νόμων;

2) από συνήθεια;

3) από οικογενειακή παράδοση;

4) από οικογενειακές εντολές – πιέσεις – δεσμεύσεις;

5) από επιθυμία να έχω λόγο και να τον εκφράζω;

6) από ηθική υποχρέωση προς τον εαυτό και κατ’ επέκταση στο κοινωνικό σύνολο;

7) μέσα από ποιο αξιακό σύστημα και με τι στόχο και σκοπό;

7 α) το προσωπικό συμφέρον;

7 β) το κομματικό συμφέρον ;

7 γ) το κοινό – συλλογικό συμφέρον;

Ανάλογα με την εσωτερική διαδικασία που έχει προηγηθεί θα επιλέξει το άτομο το κόμμα που θα ψηφίσει και φυσικά τα άτομα που θα θελήσει να τον εκπροσωπήσουν.

Ας αναλογιστούμε όλοι μέσα από ποιο μονοπάτι κάνουμε τις επιλογές μας τι θέλουμε να υπηρετήσουμε και γιατί.

Η γνώση – πληροφορία για το πως έγινε η επιλογή μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή μπορεί να σταθεί αφορμή ώστε να χαραχθούν νέες διαδρομές για την ζωή μας.

Μπορώ να κοιμηθώ

να σηκωθώ

και να πλυθώ

μπορώ να σηκωθώ

και να πλυθώ

μια μέρα ακόμα

Μα όταν θυμηθώ

πως τη σιωπή μου

έχουν βοηθό

τους δίνω μια γροθιά

στο στόμα

Χριστίνα Λύτρα

Σύμβουλος ψυχικής υγείας