Ανοίγουν τα σχολεία

Ανοίγουν τα σχολεία

Σε λίγο στα θρανία

Θα πιάσουμε δουλειά…

Τραγουδάει η Ρένα Παγκράτη

 

Σεπτέμβριος ένας απαιτητικός μήνας που μας καλεί  να αφήσουμε πίσω την ανεμελιά και την χαλαρότητα του καλοκαιριού. Μας καλεί μετά τις ανάσες δροσιάς να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας, τα όνειρα μας και να υπηρετήσουμε τους ρόλους μας στη ζωή.

Ένας από τους ρόλους του ανθρώπου είναι ο ρόλος του γονιού. Συνηθίζουμε να ορίζουμε ως γονιό τον άνθρωπο που έχει την ευθύνη για το μεγάλωμα ενός άλλου ανθρώπου δηλαδή ενός παιδιού. Είτε είναι βιολογικός γονιός είτε του έχει ανατεθεί η επιμέλεια του.

Όμως γονιός οφείλει να είναι ο κάθε άνθρωπος, να ναι γονιός του εαυτού του.

Να φροντίζει, να τρέφει με την ίδια ζέση τον εαυτό του  όπως ακριβώς θα το έκανε για μια άλλη ανθρώπινη ύπαρξη,  το παιδί του.

Φροντίζω σημαίνει ότι είμαι σε θέση να αναγνωρίζω τις ανάγκες μου και να βρίσκω τρόπους να τις καλύπτω σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχω μια ισορροπημένη, υγιή, δημιουργική και ευτυχισμένη ζωή.

Αν δούμε την ζωή μας μέσα από μια τέτοια ματιά «του γονιού του εαυτού μας» ότι εγώ οφείλω στον εαυτό μου να τον φροντίσω, να τον θρέψω, να τον προστατέψω, να τον καλλιεργήσω ψυχικά – σωματικά – πνευματικά, να τον ευχαριστήσω, να τον διασκεδάσω, να τον μεγαλώσω, να τον δικαιώσω, να τον παρηγορήσω, να τον συγχωρέσω, να τον κατσαδιάσω, να τον οριοθετήσω, να τον αποδεχτώ, να τον Αγαπήσω….

Ίσως να μπορέσω να σηκωθώ από το κρεβάτι το πρωί…

Ίσως να μπορέσω να βρω αυτές τις εσωτερικές δυνάμεις όχι μόνο για να με κρατήσω στη ζωή αλλά και για να μου προσφέρω  μια όμορφη ζωή.

Κι αν αυτό που όριζα ως σήμερα όμορφη ζωή δεν φαντάζει πια όμορφο,  ίσως γιατί δεν υπηρετούσε ζωή αλλά τίτλους, ας ψάξω να βρω μια καινούργια όμορφη ζωή … για το παιδί μου, τον εαυτό μου και όλους τους σημαντικούς άλλους της ζωής μου!

Κι αν δεν μπορώ μόνος μου ας μην ντραπώ να ζητήσω βοήθεια  από κάποιον που μπορεί να με βοηθήσει.

Ένα μωρό μωρό παιδί φως μου…
Χρόνια ερωτευμένο
παραμυθιασμένο
μ” ένα μυαλουδάκι γερό
που όταν λέει πεθαίνω
τρέχω του μαθαίνω
τι θα πει μωρό μου
Μπορώ

Το μωρό

Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου

Μουσική: Νίκος Αντύπας

Ερμηνεία: Άλκηστης Πρωτοψάλτη

Χριστίνα Λύτρα

Σύμβουλος ψυχικής υγείας